Babka ziemniaczana to danie, które swoje korzenie ma z Białorusi. Dlatego taką popularnością od lat cieszy się na Podlasiu. Jest tania, smaczna, a odsmażona na drugi dzień na patelni smakuje jeszcze lepiej! Warto znać ten przepis.
Przepis na babkę ziemniaczaną. Potrzebne składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 200 g boczku
- łyżeczka soli, pieprzu i majeranku
- olej do smażenia
Przepis na babkę ziemniaczaną. Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę
- Najpierw podsmaż cebulkę, po 3 minutach dodaj do niej boczek i smaż do momentu, aż postaną chrupiące skwarki
- Do ziemniaków dodaj kaszę manną, mąkę, przyprawy, jajka, usmażoną cebulę z boczkiem, dokładnie wymieszaj
- Gotową masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz w temperaturze 200 stopni około 50 minut
Czytaj także: Nie potrzebujesz wędzarni. Przepis na domową szynkę
I gotowe! Babkę ziemniaczaną je się najczęściej z kwaśną śmietaną. Jest wiele wariacji tego dania. Można dodać również kiełbasę, są również i tacy, którzy zapiekają w babce nawet żeberka! W wersji wegetariańskiej mięsne skwarki możesz zamienić skrawkami z tofu lub w ogóle je pominąć. Babka będzie wtedy równie smaczna!