Jajka po turecku to jajka w koszulce. Podaje się je z prostym sosem jogurtowym, i topionym masłem z ostrymi przyprawami. Jeden z najpopularniejszych przepisów na to śniadanie przygotowała niekwestionowana królowa kuchni - Nigella Lawson.
Jajka po turecku. Potrzebne składniki:
- 2-4 jajka
- 5 łyżek jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka octu
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chilli (osoby wrażliwe na ostry smak mogą pominąć)
- 2-3 łyżki świeżego koperku
- sól i pieprz
- dowolne grzanki
Jajka po turecku. Sposób przygotowania:
- jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i szczyptą soli
- w tym czasie na patelni rozpuść masło
- gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodaj płatki chili i pieprz
- wymieszaj dokładnie zdejmij patelnię z ognia
- w garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i zmniejsz ogień
- jajka wbij pojedynczo do filiżanek lub małych misek
- w wodzie zrób wir i wrzuć jedno jajko
- gotuj 2-3 minuty
- jajko wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru wody (tak samo zrób z pozostałymi jajkami)
- do miseczki lub na talerz przełóż jogurt i jajka
- całość polej masłem z papryką i posyp posiekanym koperkiem
- podawaj z ulubionymi grzankami
Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis na to proste śniadanie, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl