Przepis na banofee jest prosty i uda się nawet tym, którzy w kuchni nie radzą sobie najlepiej. Przede wszystkim dlatego, że ciasto to nie wymaga pieczenia. Najtrudniejszym elementem jego wykonania jest zrobienie karmelu. Jeśli nie czujesz się pewnie, możesz użyć kajmaku.
Przepis na banofee. Potrzebne składniki:
- 300 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
- czekolada mleczna
- 600 ml śmietanki 30%
- 3 szklanki cukru
- 16 łyżek wody
- 9 bananów
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cukru pudru
Czytaj także: Przepis na ciasto Maxi King. Proste i bez pieczenia
Przepis na banofee. Sposób wykonania:
- Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, wymieszaj z roztopionym masłem i połóż na blaszkę wyłożoną papierem, wyłóż masę równo, aby powstał z niej spód ciasta
- Czekoladę rozpuść z odrobiną śmietanki, wylej na spód ciasta i wstaw całość do lodówki
- Zrób karmel - cukier wysyp na patelnię, dodaj wodę i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia i powstania karmelowej masy, dodaj łyżeczkę śmietanki 30% i łyżkę masła
- Banany obierz, pokrój i wyłóż a masę, która chłodziła się w lodówce
- Zalej banany karmelem i schłodź
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
- Wyłóż bitą śmietanę na resztę ciasta, całość ponownie schłodź przed podaniem na minimum 40 minut
Zobacz także: Jedz banany. Przedłużysz swoje życie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl