Sałatka chlebowa, choć z pozoru ma w sobie dużo składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Jest istną bombą witaminową, a dzięki obecności chleba "zapycha" na cały dzień. To idealne danie, gdy potrzebujesz być syty przez dłuższą część dnia.
Sałatka chlebowa. Składniki:
- 20 gr świeżej mięty
- 20 gr liści bazylii
- 20 gr świeżej kolendry
- 20 gr zielonej cebulki
- 40 gr zielonej sałaty
- 1 łyżka orzechów kalifornijskich
- 1 łyżka orzechów pini
- 1 łyżka grillowanych płatków migdałów
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka orzechów pistacjowych
- 1 czerwone chili
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- bagietka
Czytaj też: Przepis na ciasto salceson. Jest przepyszne!
Sałatka chlebowa. Wykonanie:
- Miętę, bazylię, kolendrę, cebulkę, chili i orzechy kalifornijskie drobno posiekaj.
- Pokrój bagietkę na małe kromki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Włóż grzanki do piekarnika na 10-15 min.
- Wrzuć do miski wszystkie składniki i wymieszaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl