Ten przepis jest inny niż większość "zdrowych" alternatyw klasycznego brownie. W przeciwieństwie do nich nie wymaga użycia buraków, ciecierzycy lub fasoli. Dzięki temu ciasto czekoladowe bez mąki jest dużo bardziej podobne do pierwowzoru.
Ciasto czekoladowe - brownie. Potrzebne składniki
- kostka masła
- 2 tabliczki czekolady - gorzkiej lub deserowej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki kakao
Ciasto czekoladowe - brownie. Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. i dokładnie posmaruj blachę masłem
- Umieść masło i czekoladę w misce i wstaw do kuchenki mikrofalowej na ok. 2 minuty. Co 30 sekund przemieszaj masę
- Do rozpuszczonego masła i czekolady dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj
- Dodaj kakao i znowu dokładnie wymieszaj
- Przełóż masę na blachę i piecz przez 25-30 minut
Masz ochotę na pyszny domowy posiłek? Polecamy prosty przepis na pizzę bez drożdży.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.