Czekoladowe ciasto bez mąki będzie idealnym uzupełnieniem rodzinnego obiadu. Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników, większość z nich zapewne znajdziesz w domowych zapasach.
Czekoladowe ciasto bez mąki. Potrzebne składniki
- 170 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 100 g masła
- 150g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 40g kakao
Czekoladowe ciasto bez mąki. Sposób przygotowania
- Czekoladę i masło rozpuść w mikrofali lub w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą, czyli w tzw. kąpieli wodnej
- W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i kakao
- Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę
- Przełóż do tortownicy lub innej foremki, którą najlepiej wcześniej wysmarować masłem
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 190 st. C.
- Ciasto podawaj po wystudzeniu. Możesz je dla ozdoby posypać cukrem pudrem
Taki deser będzie idealnym uzupełnieniem niedzielnego obiadu. Jeśli nie wiesz, co przygotować, polecamy przepis na tradycyjne polskie dania: domowy rosół i tradycyjne kotlety schabowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.