Ten przepis na ciasto cytrynowe pochodzi z Wielkiej Brytanii. Nazywane jest tam lemon drizzle. To receptura, którą łatwo zapamiętać, ponieważ większość składników ma ważyć ok 200 g, nawet jajka. To ciasto doskonałe do herbaty jesienią i zimą, a latem idealnie smakuje na zimno z domową lemoniadą.
Czytaj także: Przepis na turkish delight. Tradycyjny turecki przysmak
Przepis na ciasto cytrynowe. Potrzebne składniki:
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Czytaj także: Przepis na ciasto Maxi King. Proste i bez pieczenia
Przepis na ciasto cytrynowe. Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito i odstaw na bok
- Masło ubij z cukrem do powstania puszystej masy, dodawaj jajko jedno po drugim wciąż ubijając masę mikserem
- Dodaj skórkę z cytryny, mleko i przesianą wcześniej mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką
- Piecz ciasto w keksówce wyłożonej papierem ok. 45 min w temp. 160 stopni
- Gotowe ciasto nakłuj patyczkiem i jeszcze ciepłe polewaj obficie sokiem z cytryny wymieszanym z łyżeczką cukru
Czytaj także: Przepis na domowe Reese's Peanut Butter Cup
Zobacz także: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl