Najważniejsza kwestia, o której musimy pamiętać w trakcie przygotowywania ciasta czekoladowego, to proporcje. Dzięki nim nasz deser – mimo że zrobiony z podstawowych produktów – przypomina swoją konsystencją suflet. Ma puszysty wierzch, kremowy środek oraz miękki spód. I co najważniejsze, w trakcie pieczenia sam rozdziela się na warstwy.
Przeczytaj także: Przepis na magiczne ciasto. Samo się rozdziela podczas pieczenia!
Przepis na ciasto czekoladowe. Potrzebne składniki
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki kakao w proszku
- półtora szklanki mleka
- łyżka masła
- szklanka białego cukru
- 4 jajka
Przeczytaj także: Przepis na ciasto z dwóch składników. Bez mąki i mleka
Przepis na ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania
- Rozdziel białka i żółtka, a następnie umieść w dwóch różnych naczyniach. Później ubij białka na piankę, a żółtka zetrzyj z cukrem.
- W oddzielnej miseczce rozpuść masło. Gdy będzie gotowe, dodaj je do żółtek z cukrem i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Do żółtek, masła i cukru dodaj mąkę i kakao. Zagnieć ciasto, dodaj mleko i ponownie zagnieć.
- Ostrożnie dodawaj do ciasta ubite białka, tak aby zlały się w jedno z ugniecionym już ciastem.
- Umieść ciasto w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego formę z ciastem.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto Maxi King. Proste i bez pieczenia
Ciasto powinno być gotowe po upływie około godziny. Po wyjęciu odczekaj, aż ostygnie. Jeśli masz ochotę, przed podaniem deseru posyp wierzch cukrem pudrem.