Przepis na ciasto jak z Ikei. Składniki:
- 4 białka jaj
- 140 g migdałów zmielonych na drobno
- 80 g cukru szczypta soli
krem:
- 4 żółtka
- 70 gramów cukru
- 4 g cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki
- 125 g masła
- 50 g prażonych płatków migdałów do posypania
Czytaj także: Kotlety mielone inaczej. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Przepis na ciasto jak z Ikei. Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek, żółtka odstaw na bok
- Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier podczas miksowania
- Do sztywnej białkowej piany dodaj partiami zmielone na drobno migdały, wymieszaj delikatnie szpatułką tak, by piana nie opadła
- Przygotuj dwie blaszki o średnicy 20 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia
- Ciasto podziel na dwie części wykładając do blaszek
- Piecz ok 20-25 minut w temp. 180 stopni
- Przygotuj krem: w rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietanką
- Masę podgrzej na małym ogniu i gotuj do zgęstnienia ciągle mieszając, odstaw do wystudzenia
- Zimne masło ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę z żółtek, dokładnie wymieszaj
- Ciasto pomóż na paterze, na której będzie podawane, posmaruj je kremem i przykryj drugim ciastem
- Pozostałą częścią kremu posmaruj na wierzch i boki
- Obsyp prażonymi płatkami migdałów
Zobacz także: Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl