Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przepis na ciasto z warzywem. Pyszny i zdrowy deser sezonowy

4

Wbrew pozorom jedzenie słodyczy nie zawsze musi być równoznaczne z dostarczaniem organizmowi pustych kalorii. A co, jeśli uda się połączyć zdrowe warzywo z rozpływającą się w ustach kruszonką? Przekonacie się, jeśli przygotujecie ciasto rabarbarowe.

Przepis na ciasto z warzywem. Pyszny i zdrowy deser sezonowy
Ciasto rabarbarowe jest nie tylko pyszne i słodkie, lecz zawiera mnóstwo witamin (Getty Images)

Rabarbar to jedno z najzdrowszych warzyw, a do tego właśnie trwa na nie sezon, więc nie musimy się martwić o dostępność. Posiada właściwości przeciwzapalne i stanowi prawdziwą bombę witaminową – znajdziemy w nim C, B6, A, E, K. A to tylko niektóre z zawartych w tej roślinie składników odżywczych, które pozytywnie działają na nasz organizm.

Przepis na ciasto rabarbarowe – potrzebne składniki

  • pół kilo świeżego rabarbaru
  • szklanka białego cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • pół szklanki masła
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trzy jajka


  • szczypta soli

Przepis na ciasto rabarbarowe – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj rabarbar, jednocześnie pozbawiając liści oraz łodyżek. Tak przygotowane warzywo należy posiekać na drobne kawałki.
  • Umieścić w naczyniu wszystkie sypkie składniki – z wyjątkiem cukru waniliowego i białego – oraz dokładnie je wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu zetrzyj cukier waniliowy i biały z jajkami. Następnie miksuj lub blenduj je do momentu uzyskania puszystej masy.
  • Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej olej. Wlewaj go powoli i ostrożnie, jednocześnie cały czas mieszając zawartość naczynia.
  • Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia, a sam papier nasmaruj masłem, aby uniknąć przywierania.
  • Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, dodaj posiekany wcześniej rabarbar i zamieszaj całość.


  • Równomiernie rozlej masę po tortownicy.
  • Wstaw tortownicę do już rozgrzanego piekarnika. Po około 40-45 minutach ciasto powinno być gotowe.

Po wyjęciu odstaw ciasto na co najmniej dwie godziny, a najlepiej jedną noc. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posypać wierzch kruszonką czy cukrem pudrem.

Zobacz także: Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Znany adwokat stracił dom i auto. Kolejny pożar w Szczecinie
USA intensyfikują ataki na Huti. ISW podaje liczby i ostrzega
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić