Rabarbar to jedno z najzdrowszych warzyw, a do tego właśnie trwa na nie sezon, więc nie musimy się martwić o dostępność. Posiada właściwości przeciwzapalne i stanowi prawdziwą bombę witaminową – znajdziemy w nim C, B6, A, E, K. A to tylko niektóre z zawartych w tej roślinie składników odżywczych, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Przeczytaj także: Leniwy Napoleon. Proste ciasto, które przygotuje każdy
Przepis na ciasto rabarbarowe – potrzebne składniki
- pół kilo świeżego rabarbaru
- szklanka białego cukru
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- pół szklanki masła
- dwie szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- trzy jajka
- szczypta soli
Przeczytaj także: Doskonałe na przyjęcia. Kokosowe ciasto Afrodyta
Przepis na ciasto rabarbarowe – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj rabarbar, jednocześnie pozbawiając liści oraz łodyżek. Tak przygotowane warzywo należy posiekać na drobne kawałki.
- Umieścić w naczyniu wszystkie sypkie składniki – z wyjątkiem cukru waniliowego i białego – oraz dokładnie je wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu zetrzyj cukier waniliowy i biały z jajkami. Następnie miksuj lub blenduj je do momentu uzyskania puszystej masy.
- Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej olej. Wlewaj go powoli i ostrożnie, jednocześnie cały czas mieszając zawartość naczynia.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia, a sam papier nasmaruj masłem, aby uniknąć przywierania.
- Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, dodaj posiekany wcześniej rabarbar i zamieszaj całość.
- Równomiernie rozlej masę po tortownicy.
- Wstaw tortownicę do już rozgrzanego piekarnika. Po około 40-45 minutach ciasto powinno być gotowe.
Przeczytaj także: Przepis na popapraniec. Szybkie ciasto dla leniwych
Po wyjęciu odstaw ciasto na co najmniej dwie godziny, a najlepiej jedną noc. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posypać wierzch kruszonką czy cukrem pudrem.