Dla wielu łasuchów spód to najsmaczniejsza część ciasta. Tymczasem to ze spodem z ciasteczek HIT jest lekkie, a do jego przygotowania wystarczą składniki, które już znajdują się w większości kuchni. Szczególnie ze względu na połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną.
Przeczytaj także: Bajecznie prosty i tani deser. Ciasto bez pieczenia za 10 złotych
Przepis na ciasto ze spodem z ciasteczek HIT – potrzebne składniki
- paczka ciasteczek HIT
- 1/5 masła – na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania wyjmij je z lodówki
- pół tabliczki mlecznej czekolady, drobno pokruszonej
- serek mascarpone
- bita śmietana w spreju
- łyżka białego cukru
- łyżka brązowego cukru
Przeczytaj także: Ciasto Stefanka bez pieczenia. Hit PRL-u
Przepis na ciasto ze spodem z ciasteczek HIT – sposób przygotowania
- W naczyniu umieść masło, pokruszoną czekoladę oraz zgniecione ciasteczka. Mieszaj składniki, aż wszystkie dokładnie się połączą.
- Z ciasta wyrób spód, następnie wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia tak, żeby później móc wlać tam środek.
- Wstaw ciasto na pół godziny do lodówki, aby schłodziło się i stało bardziej zespolone.
- Zmieszaj serek mascarpone z cukrem białym i brązowym, a następnie rozprowadź go po wnętrzu spodu i wygładź górę.
- Górę ciasta ozdób bitą śmietaną.
Przeczytaj także: Proste ciasto "cielaczek". Wypiek rodem z PRL-u
Twoje ciasto jest gotowe do zjedzenia. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo ozdobić jego wierzch świeżymi owocami, a nawet polać słodką polewą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.