Jeśli już myślimy o potrawach z pieczonych kasztanów, kojarzymy przede wszystkim te wytrawne warianty. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można wykorzystywać je także do przyrządzania deserów, które rozpieszczają podniebienie i robią spore wrażenie na zaproszonych do wspólnego posiłku osobach. Wyjaśniamy krok po kroku, co należy zrobić.
Przeczytaj także: Sernik według Ani z "Rolnik szuka żony". Tajemna receptura
Przepis na deser z pieczonych kasztanów – potrzebne składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- pół szklanki kakao
- cała pomarańcza do wyciśnięcia soku
- kostka masła
- starta skórka z cytryny
- pół kilo jadalnych kasztanów
Przeczytaj także: W kawiarni kosztuje krocie! W domu dyniową kawę zrobisz za połowę ceny
Przepis na deser z pieczonych kasztanów – sposób przygotowania
- Po wyjęciu masła z lodówki odczekaj, aż będzie miało temperaturę pokojową. Podziel je na mniejsze kawałki i umieść w misce razem z pozostałymi sypkimi produktami.
- Ugnieć całą zawartość miski na ciasto.
- Dokładnie umyj i obierz kasztany. Skrop je sokiem z pomarańczy i natrzyj skórką z cytryny.
- Tak przygotowane kasztany należy obtoczyć w cieście z masła, kakao i cukru. Żaden fragment środka nie powinien prześwitywać przez warstwę zewnętrzną.
- Dokładnie "oblepione" kasztany schowajmy do lodówki, żeby ciasto schłodziło się i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Przeczytaj także: Lepiej szybko pędź na bazarek! Ten przepis na panierowane kanie to hit!
Twój deser z jadalnych kasztanów jest gotowy. Jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę wiórków kokosowych czy zmielonych orzeszków, jednak i bez tego wprost rozpływają się w ustach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.