Domowe chipsy wykonuje się z warzyw, a nawet – owoców. Ponieważ osoba przygotowująca przekąskę ma kontrolę nad całym procesem, może być pewna, że nie doda "niezdrowej" ilości soli albo oleju spożywczego. Jest także pewna, czy przygotowuje posiłek ze świeżych produktów.
Przeczytaj także: Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Kruche i przepyszne
Przepis na domowe chipsy – potrzebne składniki
- średniej wielkości batat
- duża marchewka
- średniej wielkości burak
- średniej wielkości banan
- duże jabłko dowolnego gatunku
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- szczypta mielonej papryki (słodkiej)
- szczypta cynamonu
- szczypta ziół prowansalskich
Przeczytaj także: Kanapka lodowa domowej roboty. Pyszny deser idealny na upalne dni
Przepis na domowe chipsy – sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie potnij wszystkie warzywa i owoce w cienkie plasterki.
- Przygotowane warzywa i owoce ułóż na papierze do pieczenia, w międzyczasie nastawiając piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
- Zanim wstawisz warzywa i owoce do piekarnika, pokrop każdy z nich odrobiną oliwy z oliwek. Piecz je maksymalnie przez 20-25 minut, przewracając co kilka minut, aby obie strony dokładnie się zarumieniły.
- Gdy chipsy będą już wysuszone, do warzyw dodaj słodką paprykę i zioła, a do owoców – cynamon.
Przeczytaj także: Przepis na keczup domowej roboty. Będziesz mieć pewność, że jest zdrowy
Domowe chipsy możesz spożywać bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę, dodaj do nich keczup lub sos czosnkowy – w przypadku warzyw – lub odrobinę sosu cytrynowego, kiedy sięgasz po owocowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.