Zrobienie domowych delicji jest prostsze niż myślisz! Do wykonania tych kultowych ciasteczek nie potrzebujesz wyszukanych składników. Wybierz smak swojej ulubionej galaretki i do dzieła!
Czytaj także: Ekspresowe pączusie jogurtowe z 3 składników
Przepis na domowe delicje. Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania ulubionej galaretki
- tabliczka czekolady mlecznej lub polewa czekoladowa
Czytaj także: Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Przepis na domowe delicje. Sposób wykonania:
- Jajka ubij na gładką, puszystą masę
- Pod koniec ubijania dodawaj powoli przez sito mąkę i cukier puder
- Tak przygotowaną masę wylej na większą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut, odstaw ciasto do wystudzenia
- Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu
- Wylej galaretkę do większego, płaskiego naczynia lub kilku foremek tak, by jej grubość miała maksymalnie 1 cm, zostaw do zastygnięcia
- Czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu
- Z gotowego biszkoptu wycinaj kółeczka, z galaretki wycinaj mniejsze, możesz użyć do tego szklanki i kieliszka
- Galaretkę połóż na biszkopt i polej obficie czekoladą, zostaw do zastygnięcia czekolady
I tyle! Jeśli chcesz zaszaleć możesz do biszkoptu dodać łyżeczkę kakao lub barwnika spożywczego. Ciastko będzie wtedy kolorowe. Zamiast mlecznej czekolady możesz użyć białej lub polać ciasto obiema czekoladami tak, by powstały wzorki.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl