Samodzielne przygotowanie smacznych hot dogów nie wymaga zakupu specjalnych sosów czy przypraw. Nie istnieje także jeden wariant przepisu, którego musimy się ściśle trzymać. To od nas zależy, jakie ulubione warzywa czy rodzaj mięsa dodamy do naszej przekąski.
Przeczytaj także: Tylko kilka składników. Przepis na proste i szybkie kaszotto
Przepis na hot doga domowej roboty. Potrzebne składniki:
- bułki do hot dogów – w takiej liczbie, ile przekąsek zamierzamy przygotować
- ulubione parówki (w liczbie hot dogów)
- majonez, keczup i musztarda – możemy zrezygnować z sosu, za którym nie przepadamy
- ser tarty
- opcjonalnie: świeże warzywa (do hot dogów pasują m.in. ogórek i cebula)
Przepis na hot doga domowej roboty. Sposób przygotowania
- Przetnij bułkę wzdłuż, jednak tak, aby obie części pozostawały ze sobą połączone.
- Posmaruj wnętrze bułki sosami, uważając jednak, aby ich nadmiar nie wypływał na zewnątrz.
- Jeśli zamierzasz dodać do hot doga warzywa, pamiętaj, żeby najpierw dokładnie je umyć, wysuszyć, pokroić, a jeśli to konieczne – wcześniej obrać. Cebulę dodatkowo warto wcześniej podsmażyć.
- Ułóż w bułce warzywa, a następnie parówkę. Wierzch posyp serem tartym.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie ułóż hot dogi na papierze do pieczenia lub blaszce. Po około 10 minutach ser powinien się rozpuścić, a bułka – stać zarumieniona i chrupiąca.
Przeczytaj także: Prosty przepis na ciastka czekoladowe. Rozpuszczają się w ustach
Poczekaj, aż hot dogi odrobinę ostygną żeby uniknąć oparzeń. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić, ponieważ najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem posmaruj wierzch sera keczupem.