Sushi to ulubione danie tysięcy Polaków. Niestety jest drogie, przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Jest jednak przepis, który jest na każdą kieszeń, a najsłynniejsze danie będzie dzięki niemu gotowe w kilkanaście minut.
Sushi. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- sól i pieprz
- ogórek posiekany w plasterki
- pomidory koktajlowe posiekane w plastry
- kilka plastrów łososia/tuńczyka
- majonez
- 2 drobno posiekane cebule dymki
- tacka do robienia kostek lodu
- folia spożywcza
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Sushi. Sposób przygotowania:
- tackę do lodu wyłóż folią spożywczą
- na dnie tacki wykładaj dowolnie plastry ogórka i ryby
- do każdej dziurki na lód włóż ugotowany ryż do sushi
- następnie odwróć tackę i lekko potrząśnij, aby każdy kawałek sushi z niej wyszedł
- usuń folię spożywczą
- każdy kawałek sushi udekoruj majonezem, pomidorkami i cebulą
- dopraw pieprzem i solą
Gotowe, smacznego! W przygotowaniu sushi masz pełną dowolność. Możesz dodać krewetki, smażoną rybę lub inne warzywa. Także do dekoracji użyj ulubionych składników i dopasuj danie do siebie. Koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaków z ciasta francuskiego.