Zrobienie idealnie chrupiących frytek to nie lada wyzwanie. Sekretem przygotowania superchrupiących frytek wg Nigelli Lawson jest... zimny olej. Włożenie ziemniaków do zimnego oleju sprawi, że podczas smażenia staną się jeszcze bardziej chrupiące niż zwykle. Dodanie czosnku i ziół podczas smażenia sprawi, że otrzymasz pysznie chrupiące frytki w toskańskim stylu.
Superchrupiące frytki wg Nigelli Lawson. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków (Nigella poleca odmiany Maris Piper i Yukon Gold, ale możesz użyć np. Gala, Irga lub Irys)
- 1,5 l oleju kukurydzianego lub rzepakowy
- główka czosnku (nieobrana)
- 8 gałązek tymianku, rozmarynu i szałwii (lub innych ziół)
- sól
Superchrupiące frytki wg Nigelli Lawson. Sposób wykonania:
- Ziemniaki oczyść, ale nie obieraj. Pokrój w słupki
- Do głębokiego garnka o grubym dnie wlej olej
- Do zimnego oleju wrzuć frytki. Ustaw palnik na dużą moc i zagotuj tłuszcz
- Gdy frytki się zagotują, nie mieszaj ich. Gotuj je przez 15 minut, ale ciągle sprawdzaj, czy tłuszcz nie wrze zbyt mocno
- Delikatnie zamieszaj frytki i odklej od dna jeśli kilka do niego przywarło
- Dodaj nieobraną główkę czosnku, znów zamieszaj i gotuj przez kolejne 5-10 minut, uważając, by frytki lub czosnek się nie przypaliły
- Gdy frytki będą bladozłote, ale już chrupiące, dodaj zioła. Całość zamieszaj, a po minucie wyjmij wszystko na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu
- Przełóż frytki na talerz, posyp solą wedle uznania
Zobacz także: Topinambur i jego cudowne właściwości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl