pogoda
Warszawa
23°

Przepis na gołąbki sprzed stu lat! Jeden składnik zaskakuje

14

Wszyscy na pierwszy rzut oka wiemy, z czego składają się gołąbki. Mięso mielone, ryż, przyprawy, kapusta i sos wedle uznania. Jednak nie zawsze ten przepis tak wyglądał. Jak się okazuje - w ciągu lat został zmodyfikowany. Pierwotnie wcale nie było w nim ryżu. Czym więc zastępowano ten składnik?

Przepis na gołąbki sprzed stu lat! Jeden składnik zaskakuje
Sto lat temu przepis na gołąbki nieco różnił się od obecnego (Pixabay, pixel1)

W tej chwili gołąbki serwuje się najczęściej w towarzystwie sosu pomidorowego. Bywa, że niektórzy zamiast niego dodają sos grzybowy, czasami też zapieka się je z serem. Gołąbki są popularne jako samodzielne danie, choć niektórzy dodają do nich ziemniaki czy też pieczywo. Pojawiły się też różne wariacje - gołąbki bez zawijania czy też gołąbki warzywne dla wegetarian. Jednak jeszcze inną, nieznaną przez wielu z nas wariacją, jest pierwotny przepis na gołąbki. Zamiast ryżu używano w nim...namoczonej w mleku bułki! Miała taką samą funkcję, jak ryż - sprawiała, że masa była spójna, dzięki czemu łatwo było ją serwować w otuleniu kapuścianych liści.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - składniki:

  • główka białej kapusty (jeśli nie masz białej kapusty, to możesz użyć włoskiej),
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cebula,
  • czerstwa bułka,
  • jedno jajko rozm. L,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej do smażenia.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - sposób przygotowania:

  • Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.
  • Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją z wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki.
  • Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około czterdzieści minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie.

I gotowe! Gołąbki serwuj z ulubionym sosem.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szymon Ziółkowski składa zażalenie. Chodzi o zatrzymanie przez policję
Były ksiądz miał znieważyć polityków. Nie usłyszał wyroku
Grypa ptaków w Polsce. Niezwłocznie wdrażany nowy plan
Rosja uderzyła w Sumy. W tym czasie wojskowych nagradzano w piwnicy
Elektryczne pułapki na dwóch kołach. Policja bierze na cel e-rowery
Listonosz znalazł zwłoki mężczyzny. "Zrobiłem to, co każdy powinien"
Chwile grozy tuż po starcie. Helikopter runął na ziemię
Awaryjne lądowanie Ryanair w Poznaniu. Co dzieje się na pokładzie w takiej chwili
Kościół powinien być bardziej otwarty. Abp. Gądecki apeluje
Rekord w Warszawie. Tyle tysięcy wydał za zamówienie w McDonald’s
Niemcy wykluczyły Rosję i Białoruś. Chodzi o ważną rocznicę
Ciąg dalszy skandalu w polskiej armii. Będą surowe konsekwencje
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić