Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na gołąbki sprzed stu lat! Jeden składnik zaskakuje

14

Wszyscy na pierwszy rzut oka wiemy, z czego składają się gołąbki. Mięso mielone, ryż, przyprawy, kapusta i sos wedle uznania. Jednak nie zawsze ten przepis tak wyglądał. Jak się okazuje - w ciągu lat został zmodyfikowany. Pierwotnie wcale nie było w nim ryżu. Czym więc zastępowano ten składnik?

Przepis na gołąbki sprzed stu lat! Jeden składnik zaskakuje
Sto lat temu przepis na gołąbki nieco różnił się od obecnego (Pixabay, pixel1)

W tej chwili gołąbki serwuje się najczęściej w towarzystwie sosu pomidorowego. Bywa, że niektórzy zamiast niego dodają sos grzybowy, czasami też zapieka się je z serem. Gołąbki są popularne jako samodzielne danie, choć niektórzy dodają do nich ziemniaki czy też pieczywo. Pojawiły się też różne wariacje - gołąbki bez zawijania czy też gołąbki warzywne dla wegetarian. Jednak jeszcze inną, nieznaną przez wielu z nas wariacją, jest pierwotny przepis na gołąbki. Zamiast ryżu używano w nim...namoczonej w mleku bułki! Miała taką samą funkcję, jak ryż - sprawiała, że masa była spójna, dzięki czemu łatwo było ją serwować w otuleniu kapuścianych liści.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - składniki:

  • główka białej kapusty (jeśli nie masz białej kapusty, to możesz użyć włoskiej),
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cebula,
  • czerstwa bułka,
  • jedno jajko rozm. L,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej do smażenia.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - sposób przygotowania:

  • Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.
  • Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją z wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki.
  • Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około czterdzieści minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie.

I gotowe! Gołąbki serwuj z ulubionym sosem.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Masz którąś z tych aplikacji na telefonie? Pozbądź się jej jak najszybciej
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić