Pogoda za oknem staje się coraz bardziej słoneczna, co niesie za sobą zmianę naszych przyzwyczajeń kulinarnych. Mamy mniejszą ochotę na obfite potrawy, a większą na lekkie dania i drobne przekąski, koniecznie z owocami. Te kryteria z pewnością spełniają drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Przeczytaj także: Łatwy przepis na domowe pieczywo. Bułki, które przygotujesz w godzinę
Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką – potrzebne składniki
- trzy szklanki świeżych truskawek
- pięć łyżek cukru
- szklanka przygotowanej wcześniej kruszonki
- mała szczypta soli
- dwa jajka
- cztery łyżki roztopionego masła
- 15 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- 2,5 mąki pszennej chlebowej
Przeczytaj także: Pyszne i tanie. Prosty przepis na miękkie bułeczki
Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką – sposób przygotowania
- Z drożdży zrób zaczyn. Weź jedno jajko i oddziel żółtko od białka – do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować tego pierwszego składnika.
- W misce umieść mąkę oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszaj je ze sobą, a następnie dodaj resztę produktów z wyjątkiem drugiego jajka oraz kruszonki.
- Z zawartości miski wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Oprósz mąką naczynie i umieść ją w nim, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej wcześniej przykrywając ściereczką lub ręcznikiem.
- Po około półtorej godziny, kiedy ciasto urośnie, ugnieć je, a następnie podziel na równe części, z których uformujesz bułeczki. Przenieś wszystkie na blaszkę przyprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, zakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój truskawki, pamiętając o usunięciu szypułek.
- W każdej z drożdżówek zrób otwór i umieść w nim truskawki. W naczyniu rozbij jajko, roztrzep je dokładnie, a następnie przy użyciu pędzelka posmaruj nim ciasto, omijając jednak owoce.
- Posyp drożdżówki kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego bułeczki.
Przeczytaj także: Błyskawiczne bułki z patelni. Ten przepis to hit!
Bułeczki należy piec przez około 15 minut lub momentu, kiedy staną się złocistobrązowe. Zanim zaczniesz je jeść, odczekaj, aż wystygną.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.