Rosół to zawsze dobry pomysł na obiad, który w dodatku sprawdzi się idealnie na rozgrzanie w okresie przeziębień. Znamy jego smak z przepisów mamy i babci, ale jak go powtórzyć? By rosół był naprawdę przepyszny i wyrazisty, wystarczy do niego dodać... jabłko. Owoc ten podkreśli smak mięsa i nada zupie lekko słodkiej nuty. Przekonajcie się sami.
Czytaj także: Absolutny hit z TikToka. Przepis na wrapy a la pizza
Przepis na idealny rosół. Potrzebne składniki
- 1 kg mięsa wołowego z kością
- 50 dag drobiowych części na rosół
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- Pół selera korzeniowego
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jabłko
- Kilka ziaren pieprzu
- 5 liści laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól
Czytaj także: Pomysł na zdrowy obiad. Pyszne kotlety z kaszy gryczanej
Przepis na idealny rosół. Sposób przygotowania
- Mięso wołowe zalej ok. 3 litrami zimnej wody w dużym garnku, dodaj szczyptę soli i zagotuj na wolnym ogniu.
- Po ok. 30 minutach dorzuć drób.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę przekrój na pół i lekko opal jej wewnętrzną część na gazie lub suchej patelni.
- Po upływie około godziny gotowania dodaj przyprawy, warzywa oraz całe jabłko.
- Gotuj wszystko na wolnym ogniu co najmniej kolejną godzinę.
Po nalaniu rosołu do misek posyp zupę posiekaną natką pietruszki dla podkreślenia jej walorów smakowych. Podawaj go z makaronem jajecznym lub domowym. Smacznego!