Kajmak to popularny składnik deserów, a zwłaszcza ciast czy ciasteczek. Trudno jednak wyobrazić sobie, aby ten słodki i gęsty krem komponował się ze smakiem dyni. A jednak — pozory mylą, a efekt może przewyższyć nasze najśmielsze oczekiwania. Dodatkowo wszystkie produkty potrzebne do przygotowania deseru można znaleźć praktycznie w każdym sklepie.
Przeczytaj także: Ten nietypowy przepis był hitem PRL-u. Ciasteczka ze skwarkami
Przepis na kajmak dyniowy — potrzebne składniki
- dwie szklanki startej dyni dowolnego gatunku
- puszka masy krówkowej
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka kardamonu
Przeczytaj także: Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce
Przepis na kajmak dyniowy — sposób przygotowania
- Umieść w misce masę krówkową oraz całą startą dynię.
- Miksuj zawartość miski do momentu, gdy uzyskasz gładką masę.
- Kiedy oba składniki już dokładnie się połączą, dodaj do nich wszystkie produkty sypkie.
- Dokładnie wymieszaj, a następnie — dla pewności — zmiksuj zawartość miski.
Twój kajmak dyniowy jest gotowy. Możesz wykorzystywać go jako polewę do ciast, ciasteczek czy babeczek lub — główny dodatek tych wszystkich przysmaków.
Przeczytaj także: Łatwy śląski deser. Niebiańsko puszysta szpajza cytrynowa
Kajmak dyniowy świetnie sprawdza się również jako deser sam w sobie. Żeby nie tylko smakował, ale i efektownie się prezentował, koniecznie przelej go do eleganckich pucharków. Możesz również dorzucić garść orzechów włoskich czy świeże owoce, których świeżość zrównoważy słodki smak karmelu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo