Anna Lewandowska znana jest ze swoich przepisów kulinarnych. Robert nie raz chwalił przysmaki przygotowywane mu przez żonę. Na wigilię Lewandowscy zajadają się kapustą z grzybami.
Przepisu Anny Lewandowskiej na wigilijną kapustę z grzybami jest wyjątkowo prosty. Wcale nie potrzeba do niego wielu składników. Po namoczeniu grzybów jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 45 minut!
Przepis na wigilijną kapustę z grzybami. Potrzebne składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki kurkumy
Przepis na wigilijną kapustę z grzybami. Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby przez całą noc.
- Ugotuj je przez około 25 minut, aż będą miękkie. Odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Kapustę dodaj do wywaru po grzybach i gotuj około 20 minut.
- Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodaj pod koniec gotowania do kapusty.
- Cebulkę pokrój drobno i podduś na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodaj do kapusty razem z grzybami.
- Dopraw przyprawami do smaku.
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Wigilijna kapusta z grzybami. Prosty i szybki przepis!
Kapusty z grzybami nie może zabraknąć na świątecznym stole! Najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu. Koniecznie zarezerwuj sobie czas przed Wigilią, aby zdążyć ją przygotować! Poza tym, spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Obejrzyj także: Kapusta na bigos