Przepis na keto bułki to odpowiedź na potrzeby osób trenujących na siłowni. Na rynku brak pieczywa, które mogłyby jeść osoby będące na diecie wysokobiałkowej. Keto bułeczki świetnie nadają się do tego, do czego sprawdzają się zwykłe bułki pszenne. Do tego zawierają więcej białka, niż zwykłe pieczywo, i niewiele węglowodanów. W smaku też nie różnią się praktycznie niczym od tradycyjnych bułek. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze!
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Przepis na bezglutenowe keto bułki. Potrzebne składniki:
- 3 duże jajka
- 250 g serka naturalnego
- 20 g serka mascarpone
- 10 g zwykłego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia (są specjalne proszki niezawierające glutenu)
- szczypta soli
- 30 g łuski babki jajowatej
- 10 g rozgniecionych pestek słonecznika
Przepis na bezglutenowe keto bułki. Sposób wykonania:
- Wbij jaja do miski. Roztrzep je.
- Następnie do jaj dodaj sól, proszek do pieczenia, łuskę babki i pestki słonecznika (rozgniecione). Wymieszaj.
- Teraz połącz ze sobą serki i masło. Wymieszaj.
- Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec uformuj ręcznie bułeczki i wyłóż je na tacy na papierze do pieczenia.
- Piecz w około 200 stopniach tak, aż się zarumienią.
Wierzch bułeczek możesz wysmarować przed pieczeniem także roztrzepanym żółtkiem. Bułeczki można też posypać ziarenkami maku.