Kompot z rabarbaru bez problemu możemy nazwać współczesnym "napojem bogów". Wszystko za sprawą antyoksydantów, w które jest bogata ta roślina. A jak wiadomo, antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się oraz doskonale wpływają na zdrowie. Schłodzony jest doskonałą alternatywą dla lemoniady!
Kompot z rabarbaru. Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 1 litr wody (najlepiej mineralnej)
- 4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżka soku z cytryny
- oraz: dodatkowa woda gazowana, 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kompot z rabarbaru. Wykonanie:
- Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.
- Wówczas wrzucić rabarbar i wymieszać. Początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać. Smażyć tak przez około 2 - 3 minuty.
- Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać wanilię i gotować przez około 2 - 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego naczynia, dzbanka.
- Do kompotu wrzucić kilka ładniejszych, różowych kawałków rabarbaru, resztę rabarbaru na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie. Kompot spróbować i bardziej posłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną.
- W upały polecam spróbować wersję schłodzoną kompotu, podawanego z kostką lodu, plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl