Kotlety mielone to przysmaki, które pozwolą ci zaspokoić apetyt i dostarczyć swojemu organizmowi energię. Do ich smaku doskonale pasuje ser żółty. Jeśli preferujesz kuchnię wegańską, spokojnie możesz zastąpić wybrane składniki roślinnymi lub bezmlecznymi odpowiednikami.
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – potrzebne składniki
- 500 g dowolnego mięsa mielonego – polecamy indycze lub wieprzowe
- jedno jajko
- siedem plasterków żółtego sera
- dwie szklanki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- jedna cebula
- dwie łyżki oleju do smażenia
Przeczytaj także: Przepis na jajeczną pastę. Jeden składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. Tak przygotowaną pomieszaj z żółtkiem i białkiem z jajka, przyprawami oraz łyżką bułki tartej.
- Dokładnie zmieszaj składniki, a następnie uformuj je w kule. Jeśli kotlety będą się rozpadać, dodaj do nich kolejną łyżkę bułki tartej.
- Zrób w każdym z kotletów wgłębienie, w którym umieścisz ser żółty. Żeby łatwiej zmieścił się do środka, potnij każdy plasterek na mniejsze kawałki, a następnie przykryj mięsem, starannie zlepiając brzegi.
- Gdy już zlepisz brzegi tak, by nie było widać sera, dwukrotnie obtocz każdy kotlet w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju i wolnym ogniu. Regularnie przekładaj je na obie strony tak, aby całość dokładnie się zarumieniła.
Przeczytaj także: Przepis na rollsy pizzowe. Ten pomysł zrobił furorę na Tik Toku
Do już usmażonych kotletów najbardziej pasują ryż, ziemniaki lub kasza. Dobrym pomysłem będzie także podanie potrawy z gotowanymi warzywami, surówką lub sałatką.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.