Kotlety z kalafiora są bardzo smaczne i są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Co więcej, żeby zrobić kotlety z kalafiora, nie potrzebujesz wymyślnych składników.
Kotlety z kalafiora. Potrzebne składniki:
- 1 duży kalafior, ok. 1,7 kg
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia (np. oliwa, masło klarowane, olej)
Kotlety z kalafiora. Sposób przygotowania:
- Gotuj kalafior przez ok. 15 minut
- Po ugotowaniu warzywa, pokrój je na kawałki
- Rozdrobnij kalafior za pomocą malaksera lub widelca
- Rozgnieciony kalafior przełóż do miski i dodaj sól, zmielony pieprz, szczypiorek, bułkę tartą i jajka
- Wszystko dobrze wymieszaj
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej
- Wykładaj je na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
- Smaż na średnim ogniu przez 4/5 minut
I gotowe! Kotlety z kalafiora podawaj z ziemniakami i sałatką.
Zobacz także: Smacznego na dzień dobry! Odc. 3: Shake śniadaniowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl