Kurczak ze śliwkami zawdzięcza swój niepowtarzalny smak m.in. mieszance korzennych przypraw. Niektórzy wielbiciele potrawy lubią dodawać do mięsa pikantne papryczki, jednak przygotowując ją pierwszy raz, lepiej zachować ten składnik na inny raz.
Przeczytaj także: Kurczak w panierce z czipsów. Ten przepis wygrywa wszystko
Przepis na kurczaka ze śliwkami – potrzebne składniki
- 5-6 pałek kurczaka
- 6-8 umytych i wydrylowanych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka cynamonu
- łyżka kardamonu
- łyżka mielonej papryki
- cebula cukrowa
- szklanka czerwonego słodkiego wina
- łyżka masła
Przeczytaj także: Prosty kremowy kurczak z brokułem. Pychota! Przepis hitem Instagrama
Przepis na kurczaka ze śliwkami – sposób przygotowania
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku.
- Umyj pałki kurczaka. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie usmaż na niej cebulę, czosnek i przygotowane wcześniej mięso.
- Zdejmij patelnię z ognia, gdy kurczak zmieni kolor na złocisty brąz, a cebula się zeszkli. Dokładnie posmaruj mięso miodem.
- Weź brytfannę lub naczynie żaroodporne, do którego zmieszczą się kurczak, śliwki i pozostałe dodatki. Zanim umieścisz je w środku, najpierw wysmaruj brzegi masłem, aby zapobiec przywieraniu.
- W wysmarowanym masłem naczyniu ułóż kurczaka z cebulą i czosnkiem oraz śliwki. Następnie posyp mięso przyprawami oraz zalej winem.
Przeczytaj także: Przepis na kurczaka z "Ricka i Mortiego". Prawdziwy hit!
Kurczaka ze śliwkami należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza i pod przykrywką. Będzie gotowy po około 40 minutach. Danie można podawać zarówno z ryżem, kaszą, warzywami, makaronem, jak i osobno.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.