Jeśli na widok kwiatowych ciasteczek już planujesz wizytę w kwiaciarni czy ogródku, lepiej natychmiast przestań. Powód? Jeśli myślimy o upieczeniu ciasta, zrobieniu zupy czy innym sposobie na wykorzystanie na przykład bratków w kuchni, należy wybierać tylko te jadalne odmiany
Przeczytaj także: Symbol PRL-u wraca do łask. Przepis na ciastka na bazie amonu węglanu
Przepis na kwiatowe ciasteczka – potrzebne składniki
- szklanka bratków
- 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 mąki orkiszowej
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- jedno jajko
Przeczytaj także: Przepis na ciastka budyniowe. Słodkie i miękkie, rozpływają się w ustach
Przepis na kwiatowe ciasteczka – potrzebne składniki
- W misce umieść wszystkie sypkie produkty oprócz cukru, całość dokładnie wymieszaj.
- Do sypkich produktów dodaj masło – koniecznie w temperaturze pokojowej – i ugniataj je z sypkimi produktami, aż uzyskasz gładką masę. Uformuj ją w kulę, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki.
- Po około 1-2 godz. wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na przyprószonej mąką stolnicy.
- Przy użyciu foremki wytnij w cieście małe kółeczka. Jeżeli jej nie posiadasz, możesz wykorzystać szklankę.
- Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Te drugie ubij z cukrem na pianę, którą nasmarujesz wierzch każdego z przyszłych ciasteczek.
- Na tak przygotowanych kółeczkach umieść po jednym jadalnym bratku, starając się, aby kwiaty "wsiąknęły" w ciasto.
- Nasmaruj papier lub formę do pieczenia masłem i ułóż na ciastka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego ciastka. Piecz je przez około 10-15 minut, przez cały czas obserwując, aby uniknąć przypalenia. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią.
Przeczytaj także: Ulubione ciasteczka naszych babć. Przepis na ciasteczka piwoszki
Po wyjęciu ciastek z piekarnika odstaw je na około 15-20 minut, żeby się schłodziły. Prawda, że robią wrażenie?
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.