Dzisiaj langosze funkcjonują jako uwielbiany przez turystów street food, choć kiedyś były śniadaniową węgierską potrawą. Klasyczny langosz podawany jest z olejem czosnkowym, śmietaną i serem, choć można spotkać jego różne wariacje. Często podawany jest z twarogiem na słodko lub z jajkiem, czy warzywami.
Przepis na langosze. Potrzebne składniki:
- 30g drożdży
- 450 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- tarty żółty ser
- 1l oleju
Przepis na langosze. Sposób wykonania:
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na 10 minut
- W tym czasie przygotuj olej czosnkowy - do pół szklanki oleju wrzuć rozdrobniony czosnek i odstaw do lodówki
- Drożdżowy zaczyn wlej do miski z mąką i solą, wyrabiaj ciasto rękami ok 20 minut
- Dodaj ok 3 łyżek oleju i zagniataj kolejne kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta
- Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
- Po tym czasie podziel ciasto na ok 10 części, formuj w dłoni placki, posmaruj je olejem z obu stron i połóż na blachę wyłożoną papierem na ok 10 minut
- Rozgrzej pozostały olej na patelni
- Placki delikatnie rozciągaj dłońmi i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
Gotowe placki posmaruj wcześniej przygotowanym olejem czosnkowym, śmietaną i posyp serem. Langosze warto smażyć na bieżąco, ponieważ ich odgrzanie może być trudne. Ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu, by resztę placków móc usmażyć później.
Czytaj także: Przepis na placki z cukinii. Szybki pomysł na obiad