Lody bananowe są nie tylko łatwe w przygotowaniu, lecz także niskokaloryczne. Pamiętajmy, że do ich wykonania konieczne jest użycie dojrzałych owoców – w innym wypadku efekt może nas rozczarować.
Przeczytaj także: Przepis na miętowe fit lody z czekoladą. Robią furorę
Przepis na lody bananowe – potrzebne składniki
- trzy dojrzałe banany
- trzy łyżki śmietanki 30-procentowej (tradycyjnej lub wegańskiej)
Przeczytaj także: Zrób je sam. Przepis na lody Ekipy
Przepis na lody bananowe – sposób przygotowania
- Umyj, a następnie obierz banany, pamiętając o odcięciu czarnej końcówki.
- Pokrój banany w cienkie plasterki, przełóż do plastikowego pudełka z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
- Gdy banany będą już zamrożone (po ok. 4-6 godzinach), przełóż je do innego naczynia i zalej śmietanką.
- Zblenduj banany ze śmietanką, aż utworzą gładką masę. Jeżeli owoce okażą się zbyt twarde, odczekaj chwilę, aby trochę się rozmroziły.
Lody bananowe są gotowe – nie ma potrzeby ich ponownego mrożenia po zblendowaniu ze śmietanką. Jeśli czujesz taką potrzebę, przed podaniem możesz posypać deser rodzynkami, orzechami, a nawet dodać sos - np. o smaku toffi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.