"Magiczne ciasto" nazywane jest także "inteligentnym", gdyż w piekarniku niemal jednolita płynna masa rozdziela się na trzy warstwy. Po upieczeniu powstaje sztywny spód, kremowy środek oraz puszysty i lekki wierzch. Dosłownie magia! Ten przepyszny deser ma wyjątkowo delikatny smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Smacznego!
Przepis na "magiczne ciasto". Potrzebne składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 115 g mąki pszennej
- pół litra mleka
Czytaj także: Szybkie ciastka owsiane. Bez użycia cukru
Przepis na "magiczne ciasto". Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
- Białka z dodatkiem soku z cytryny ubij na sztywną pianę i odstaw.
- Żółtka ubij z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodaj stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.
- Przesianą mąkę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
- Delikatnym strumieniem dolej letnie mleko i ponownie wymieszaj.
- Na koniec dodawaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz z opcją góra dół około godziny.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź, kiedy będzie już zimne wstaw do lodówki, powinno się dobrze schłodzić.
- Przed podaniem "magiczne ciasto" możesz posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Babciny przepis na obiad. Doskonałe krokiety
Zobacz także: Sałatka z surimi, makaronem i żółtym serem. Prosta i pyszna przystawka na imprezę ze znajomymi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl