Kuchnia włoska jest bardzo lubiana przez Polaków. Dania z makaronem są proste w przygotowaniu i są bardzo sycące.
Przepis na makaron z groszkiem i krewetkami. Potrzebne składniki:
- 400 g makaronu rigatoni
- 400 g średnich krewetek
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 200 g groszku
- 1 pęczek bazylii
- otarta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przepis na makaron z groszkiem i krewetkami. Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną papryczkę i czosnek
- Smaż do zarumienienia, dodaj krewetki
- Podsmażaj 3-4 minuty intensywnie mieszając
- Dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć zblanszowany groszek i posiekaną bazylię
- Smaż razem 3-4 minuty i dodaj odcedzony makaron
- Dodaj sok i skórkę z cytryny
I gotowe. Wymieszaj wszystko i podawaj od razu. Danie możesz posypać pietruszką.
Zobacz także: Przepis na gulasz. Proste i sycące danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl