Masło orzechowe można jeść z chlebem, a także zrobić choćby muesli z jego dodatkiem. Świetnie pasuje jako deser, podane np. na waflu ryżowym. Ten przepis zakłada użycie zaledwie trzech składników.
Przeczytaj także: Przepis na krem z zielonego groszku. Prosta zupa z 4 składników
Przepis na masło orzechowe. Potrzebne składniki
- 500 g orzeszków ziemnych, prażonych, archaidowych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki miodu
Przeczytaj także: Przepis na ciasto z dyni. Lekki i słodki deser, wprost idealny na jesień
Przepis na masło orzechowe. Sposób wykonania
- Orzeszki ziemne wrzucamy do blendera. Następnie drobno siekamy je przez około 10 minut, aż powstanie z nich jednolita masa.
- Dodajemy resztę składników. Blendujemy kolejne 5-10 minut.
Tak wykonane masło możemy przelać do słoika, a następnie przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Przepis na fajitę z 4 składników