Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki

6

Regionalne polskie dania idealnie sprawdzą się w każdej kuchni. Są proste w przygotowaniu i zazwyczaj do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Taką potrawą są męcybuły z województwa świętokrzyskiego. Można jeść je samodzielnie lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Oto przepis na męcybuły!

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki
Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki (Pixabay)

Choć nazwa tego dania brzmi dość zabawnie, jest ono naprawdę pyszne! Męcybuły to regionalny przysmak, który idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs czy surówek. Można je jeść również samodzielnie z ulubionym farszem.

Skąd wzięła się nazwa męcybuły? Jak głosi tradycja, danie z województwa świętokrzyskiego pochodzi od dziadka, który nie miał zębów. Męczył się podczas prób jedzenia i gryzienia zwykłych potraw, a przy okazji bardzo narzekał, dlatego został okrzyknięty męcybułą. Regionalna potrawa jest więc mięciutka i puszysta!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzony sposób na kluski śląskie

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki

Przepis zajął I miejsce w konkursie kulinarnym "Na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego". Pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego, miasto i gmina Bodzentyn.

Męcybuły. Lista składników

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • jeśli robimy je z nadzieniem można przygotować kapustę z grzybami, mięso, a nawet ser czy owoce - podobnie, jak do pierogów

Męcybuły. Sposób przygotowania

  • Ziemniaki ugotować, następnie ostudzić, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce
  • Następnie dodajemy mąkę i jajo, dokładnie mieszamy, solimy
  • Zagniatamy ciasto, z którego następnie formujemy wałek i kroimy na kawałki
  • Formujemy z kawałków w dłoni placki, które wypełniamy farszem, jeśli wolimy wersję solo, kluski mogą być podłużne i grubsze
  • Nastawiamy wodę, solimy ją, na ugotowaną wrzucamy nasze kluski i gotujemy je przez ok. 8 minut aż do wypłynięcia
  • Podajemy z masełkiem lub innym tłuszczem wedle uznania
  • Gotowe!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźby wobec Jerzego Owsiaka. Trwa już kilkanaście postępowań
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić