Choć nazwa tego dania brzmi dość zabawnie, jest ono naprawdę pyszne! Męcybuły to regionalny przysmak, który idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs czy surówek. Można je jeść również samodzielnie z ulubionym farszem.
Skąd wzięła się nazwa męcybuły? Jak głosi tradycja, danie z województwa świętokrzyskiego pochodzi od dziadka, który nie miał zębów. Męczył się podczas prób jedzenia i gryzienia zwykłych potraw, a przy okazji bardzo narzekał, dlatego został okrzyknięty męcybułą. Regionalna potrawa jest więc mięciutka i puszysta!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki
Przepis zajął I miejsce w konkursie kulinarnym "Na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego". Pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego, miasto i gmina Bodzentyn.
Czytaj także: Jak jeść pałeczkami? Patent, który każdy powinien znać
Męcybuły. Lista składników
- 2 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- sól i pieprz do smaku
- jeśli robimy je z nadzieniem można przygotować kapustę z grzybami, mięso, a nawet ser czy owoce - podobnie, jak do pierogów
Męcybuły. Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotować, następnie ostudzić, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce
- Następnie dodajemy mąkę i jajo, dokładnie mieszamy, solimy
- Zagniatamy ciasto, z którego następnie formujemy wałek i kroimy na kawałki
- Formujemy z kawałków w dłoni placki, które wypełniamy farszem, jeśli wolimy wersję solo, kluski mogą być podłużne i grubsze
- Nastawiamy wodę, solimy ją, na ugotowaną wrzucamy nasze kluski i gotujemy je przez ok. 8 minut aż do wypłynięcia
- Podajemy z masełkiem lub innym tłuszczem wedle uznania
- Gotowe!