Mleko kokosowe jest często wybierane przez wegan, którzy szukają najsmaczniejszej alternatywy dla mleka krowiego. Inni wybierają je z powodów prozdrowotnych. Jakakolwiek nie byłaby motywacja, warto przynajmniej spróbować przygotować ten napój samodzielnie. A nuż okaże się smaczniejszy niż "kupny"?
Przeczytaj także: Schabowe Magdy Gessler. Te dwa składniki zmieniają wszystko
Przepis na mleko kokosowe — potrzebne składniki
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka białego cukru
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!
Przepis na mleko kokosowe — sposób przygotowania
- Umieść wiórki kokosowe w misce lub garnku, w którym będą mogły później zostać bezpiecznie zalane gorącą wodą.
- Zagotuj litr wody, najlepiej źródlanej lub mineralnej. Kiedy zacznie wrzeć, zalej nim wszystkie wiórki kokosowe.
- Odstaw naczynie z zalanymi wodą wiórkami kokosowymi na minimum 3 godziny. Jeśli przygotowujesz mleko wieczorem, możesz spokojnie odczekać z dalszymi krokami nawet całą noc.
- Kiedy minie wyznaczony czas, dodaj do mleka cukier. Następnie całość dokładnie zblenduj, aż uzyskasz gładką masę.
Przeczytaj także: Pierogi z kaszą gryczaną. Oryginalny obiad na każdą kieszeń
Twoje mleko kokosowe jest gotowe. Jeśli drażnią cię drobinki pozostałe po wiórkach, spróbuj ewentualnie odsączyć napój tak, by się ich pozbyć. Gdyby okazało się za gorzkie, dodaj łyżeczkę cukru, ale nie więcej. Pamiętaj, że mleko należy przechowywać w lodówce, a do tego maksymalnie dwa, trzy dni, inaczej się zepsuje!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.