Koniec lata smakuje jak knedle ze śliwkami. To banalnie proste danie, które warto znać. Im słodsze śliwki mamy, tym lepsze knedle nam wyjdą. Jeśli jesteśmy jednak prawdziwymi miłośnikami słodyczy, śliwkę uprzednio możemy obtoczyć w cukrze.
Przepis na knedle ze śliwkami. Wykonanie:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 300 g śliwek węgierek
- 200 g mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Przepis na knedle ze śliwkami. Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki roztłucz tłuczkiem tak, by nie było grudek
- Dodaj jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i szczyptę soli
- Ugnieć na gładko, ciasto nie może mieć grudek
- Na obsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto podobnie, jak na kopytka i podobnie je pokrój
- Każdy kawałek ciasta rozgnieć w dłoniach, połóż na niego połówkę śliwki i uformuj kulkę
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli
- Do zagotowanej wody wrzucaj delikatnie knedle
- Będą gotowe po ok. 4 min. od momentu wypłynięcia na wierzch
- Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i bułką tartą
Zobacz także: Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl