Eggnog to napój na bazie jajek i mleka. Zima to najlepszy czas na jego przygotowanie, ponieważ nic nie smakuje tak dobrze w chłodne wieczory, jak mleczno cynamonowy słodki napój. Można go podawać na bazie alkoholu, jednak równie dobrze smakuje bez.
Czytaj także: Szybki piernik na herbacie. Doskonały przepis
Przepis na eggnog. Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- laska wanilii
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- rum (opcjonalnie)
Czytaj także: Naleśniki idealne. Tak je robi Gordon Ramsay
Przepis na eggnog. Wykonanie:
- Jajka i cukier ubij za pomocą miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj przyprawy, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia
- Do masy jajecznej dodawaj małym strumieniem ciepłe mleko tak, by jajka się nie zważyły, cały czas energicznie ubijaj masę mikserem
- Masę przelej do garnka i podgrzej do 75-80 stopni
- Napój powinien się spienić, odstaw go na chwilę i poczekaj aż ostygnie
- Przed podaniem ponownie odgrzej napój, jeśli dodajesz alkohol, wlej go na samym końcu
Zobacz także: Zobacz też: Świąteczne ciasteczka korzenne
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl