Tę zupę zrobiłby każdy. Jest prawdopodobnie najprostszą polską zupą. Jej wykonanie jest wręcz banalne - wystarczy zalać ziemniaki żurem. Poradzi sobie z tym nawet największy laik. Co ciekawe, można ją przygotować z dosłownie kilku składników.
Najprostsza polska zupa - zalewajka. Składniki:
- 2 l wody
- 1/2 l żuru
- 700 g ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- suszone grzyby
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki śmietany 18%
Najprostsza polska zupa - zalewajka. Wykonanie:
- Grzyby namocz przez około godzinę;
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę;
- Cebulę i czosnek posiekaj;
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć posiekaną cebulę;
- Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła;
- Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby;
- Gotuj na średnim ogniu;
- W osobnym naczyniu wymieszaj żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem;
- Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodawaj żurek do gotującej się zupy, stale mieszając;
- Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem;
- Gotuj jeszcze 10-15 minut;
- Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i podsmaż na patelni;
- Dodaj do zupy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl