Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za jedzeniem naleśników. Sekret popularności tego przysmaku tkwi w mnogości wariantów. Ze smakiem mogą jeść je zarówno wielbiciele tradycyjnej kuchni, jak i wegetarianie, osoby przepadające za wytrawnymi potrawami czy preferujące wersję "na słodko". Wszystko zależy tylko od tego, z jakich składników je przygotujemy.
Naleśniki z mascarpone i wiśniami bez wątpienia zaliczają się do naleśników "na słodko". Mimo że do ich przygotowania konieczne wydaje się użycie produktów odzwierzęcych, wbrew pozorom weganie nie muszą z nich rezygnować — wystarczy, że wykorzystają roślinne lub pozbawione określonych składników zamienniki.
Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Potrzebne składniki
- szklanka mąki tortowej
- szklanka mleka
- dwa jajka
- szczypta soli
- duża łyżka białego cukru
- dwie łyżki kakao w proszku
- serek mascarpone do smarowania gotowych naleśników
- garść umytych i wydrylowanych wiśni
- konfitura wiśniowa
- 1/5 kostki masła lub łyżka oleju
Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Sposób przygotowania
- W misce umieść mąkę, cukier, jaka, mleko, sól oraz kakao. Następnie całość miksuj — przy użyciu miksera lub blendera — do momentu uzyskania gładkiej masy, koniecznie bez nawet małych grudek.
- Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej olej lub masło. Następnie, przy użyciu łyżki wazowej, rozprowadź ciasto.
- Przewracaj naleśnik, aż obie strony staną się złocistobrązowe. W ten sposób przygotuj wszystkie placuszki.
- Kiedy naleśniki będą już usmażone, wypełnij wnętrze każdego z nich odrobiną konfitury i mascarpone, a następnie zwiń w trójkąt.
Przysłowiową "wisienką na torcie" będzie udekorowanie naleśników... świeżymi wiśniami. Tak przygotowany przysmak najlepiej smakuje na ciepło. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.