Czym różnią się naleśniki, które przygotowują kucharze królowej Elżbiety, od zwykłych? Do ich wykonania są niezbędne wszystkie tradycyjne składniki, w tym jeden niestandardowy, którym jest masło. Właśnie ono pozwala na długo zachować wilgotność i świeżość ciasta, co pozytywnie wpływa na smak.
Przeczytaj także: Naleśniki z ruskim nadzieniem - pyszne i prostsze niż pierogi
Przepis na naleśniki królowej Elżbiety – potrzebne składniki
- szklanka mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1,5 żółtka
- szklanka mleka
- dwie łyżki cukru
- 1/4 kostki masła
Przeczytaj także: Zapiekane naleśniki. Prosty pomysł na szybki obiad
Przepis na naleśniki królowej Elżbiety – sposób przygotowania
- Umieść w misce wszystkie składniki oprócz mleka i masła, a następnie miksuj, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
- Do masy dodaj mleko i masło i powtórz czynność – żeby ułatwić proces miksowania, możesz podzielić drugi z produktów na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej patelnię, a następnie za pomocą chochli rozprowadzaj na niej ciasto, przewracając je później tak, aby obie strony były dokładnie zarumienione. Jeśli nie dysponujesz naczyniem z teflonem, możesz użyć odrobiny oleju.
Przeczytaj także: Chcesz puszyste naleśniki? Aby wyszły idealne, dodaj ten składnik
Gdy naleśniki będą gotowe, dodaj do nich ulubione nadzienie. Jeśli lubisz je w wydaniu "na słodko", świetnie sprawdzi się dżem o dowolnym smaku, bita śmietana, czekolada lub twarożek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.