Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. Wypada go po prostu znać. Szczególnie jesienią warto ją przygotować ze względu na wartości odżywcze i fakt, że kiszonki pozytywnie wpływają na naszą odporność.
Przepis na zupę ogórkową wg siostry Anastazji. Składniki:
- pół kg łopatki wieprzowej
- włoszczyzna
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 8 większych ogórków kiszonych
- pół szklanki soku po ogórkach
- szklanka ryżu
- łyżka masła
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
- opcjonalnie: kostka rosołowa do smaku
Przepis na zupę ogórkową. Wykonanie:
- Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 15 min zbierając szumowinę
- Po tym czasie dodaj do garnka włoszczyznę, opaloną wcześniej cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso stanie się miękkie
- Ogórki zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda
- Gdy wywar się już ugotuje, wyjmij z niego warzywa i mięso
- Mięso obierz od kości, dodaj do zupy razem z sokiem po ogórkach
- Ugotuj ryż
- Przed podaniem zupę podgrzej i dodaj śmietanę
- Podawaj z ugotowanym ryżem
Zobacz także: Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl