Do wykonania orzechowych muffinów potrzeba wielu składników. Większość z nich znajdziesz jednak w każdym sklepie. Czas przygotowania tego smacznego deseru wynosi maksymalnie 45 minut.
Przepis na orzechowe muffiny. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru
- Garść orzechów laskowych
- Garść orzechów włoskich
- Pół kostki masła
- Szklanka mleka
- Płaska łyżka proszku do pieczenia
- Łyżka cukru wanilinowego
- Szczypta soli
Czytaj także: Przepis na placki z cukinii. Szybki pomysł na obiad
Przepis na orzechowe muffiny. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza
- Formę do muffinów wysmaruj masłem
- Masło rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep z mlekiem
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, orzechy oraz sól
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka z mlekiem i lekko przestudzone masło
- Wszystko ponownie wymieszaj
- Masę na muffiny przełóż do formy na babeczki
- Piecz w piekarniku przez 20-25 minut
I gotowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffiny w formach na ok. 10 minut. Poczekaj, aż wystygną.
Zobacz także: Babeczki waniliowe w białej czekoladzie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl