Pączki od Ekipy Friza wzbudziły ogromne zainteresowanie. Młodzież zaczęła masowo je wykupować, a eksperci od żywienia krytykowali za bardzo niezdrowy skład. Jeśli chcesz ich spróbować to najlepiej jest przyrządzić je w domu. To bardzo łatwe!
Czytaj także: Lepsza niż sklepowa. Przepis na domową chałwę
Pączki Ekipy. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 20 g cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka wódki lub spirytusu
- tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
- ok. 200 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek gorącej wody
- niebieski barwnik spożywczy
- kolorowa posypka
Pączki Ekipy. Sposób przygotowania:
- ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki
- zaczyn przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut
- masło roztop i odstaw na bok do wystudzenia
- do miski dodaj mąkę, resztę cukru, zaczyn i jajko
- pod koniec wyrabiania, kiedy ciasto będzie już zwarte zacznij dodawać stopniowo przestudzone masło i alkohol
- miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę
- ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm i wykrawaj donuty
- donuty smaż w głębokim tłuszczu
- gotowe pączki przełóż na ręczniczek papierowy do odsączenia
- przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj wodę i barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj
- pączki polukruj, a następnie posyp kolorową posypką
Gotowe. Smacznego! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z barwnika i kolorowej posypki. Pączki można polać zwykłym lukrem, czekoladą lub po prostu posypać cukrem.
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl