Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku

6

Tłusty czwartek 2023 już 16 lutego. To doskonała okazja, by wypróbować staropolski przepis na tradycyjne pączki. To receptura klasztorna z XVIII wieku. - Pączki, które najlepsze, póki ciepłe jeść, bo jak ostygną, już nie tak są dobre - czytamy w recepturze na pączki z 1766 roku.

Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku
Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku (Pixabay)

Pączki to tradycyjny przysmak, który w Polsce najczęściej je się w tłusty czwartek. Wedle tradycji, jest to ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim. Obchodzą go jednak nie tylko osoby wierzące, ale również wszyscy miłośnicy słodkich przysmaków takich jak faworki, pączki czy donuty. Oto przepis na tłuściutki deser wedle klasztornej receptury z XVIII wieku.

Na Facebooku "Kuchnia staropolska", pojawiła się notatka z przepisem na pączki z 1766 roku. Dowiadujemy się z niego, jaki jest przepis na "z ciasta pączki". - Z ciasta pączki. Receptura klasztorna z XVIII wieku. Sposób robienia z ciasta pączki [1766 r.] - czytamy. Zanim przejdziemy do gotowania, musimy przygotować naczynia o takich samych miarach, "tortówkę" oraz "piec wolny" (na przykład ciepły piekarnik).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tłusty Czwartek. Tak wygląda przygotowanie legendarnych pączków od Magdy Gessler

Przepis na pączki z XVIII wieku. Lista składników i sposób przygotowania

Do wykonania staropolskich pączków potrzebna będzie równa miara mąki, mleka i jajek, a także masło do smażenia. W przepisie czytamy, by składniki rozłożyć w kilku naczyniach, aby były ich równe ilości, a następnie wszystko połączyć razem i dokładnie zmiksować, przelać do blaszki i włożyć do ciepłego piekarnika.

Wziąć garnuszki trzy, żeby równej miary były, w jeden mleka, w drugi mąki, w trzeci żółtków z białkami, ubić to pospołu i wlać na tortówkę, wsadzić w piec wolny albo jeżeli w ciepły, to przypilnować, żeby się tylko ścięło jako tort mleczny, bo jak długo zostawi w piecu, to rośnie i przypali się to tak niedobrze.

Po zgęstnieniu masy kroimy ciasto w paski i smażymy je na maśle. Koniecznie trzeba jeść je na ciepło. Według autorów przepisu później są niesmaczne.

Jak zaś tylko zgęstnie i zetnie się, to krajać w paski długie, a po tym w kawałki niewielkie i kłaść na masło rozpuszczone i smażyć, będą pączki, które najlepsze póki ciepłe, jeść, bo jak ostygną, już nie tak są dobre.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pasażer zgubił telefon. Samolot musiał zawrócić do Paryża
Mniej religii w szkole, więcej w parafii. Biskup zapowiada zmiany
Cenne znalezisko sprzed wieków. To ukazała wiosenna aura
Uczty trwały nawet trzy dni. Tak jadano za czasów Bolesława Chrobrego
Zadzwonił na 112. "Obciąłem matce nogę"
Brak nogi, uszkodzone ręce i kręgosłup. Zbeszczeszczenie w Irlandii
Niezwykłe zjawisko nad Bałtykiem. Nagranie z plaży w Jantarze
Elon Musk rozdaje miliony. Tak zachęca do głosowania na sędziego
Novak Djoković pokonany. Na setne zwycięstwo przyjdzie mu poczekać
Ukradli 600 m kabla. Zakłócenia łączności w Hawanie
Biskup oskarżył księdza, że ma dziecko z gosposią. Proboszcz wygrał przed sądem
Trump ostrzega Zełenskiego. Zapowiada "wielkie problemy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić