Pączki to tradycyjny przysmak, który w Polsce najczęściej je się w tłusty czwartek. Wedle tradycji, jest to ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim. Obchodzą go jednak nie tylko osoby wierzące, ale również wszyscy miłośnicy słodkich przysmaków takich jak faworki, pączki czy donuty. Oto przepis na tłuściutki deser wedle klasztornej receptury z XVIII wieku.
Na Facebooku "Kuchnia staropolska", pojawiła się notatka z przepisem na pączki z 1766 roku. Dowiadujemy się z niego, jaki jest przepis na "z ciasta pączki". - Z ciasta pączki. Receptura klasztorna z XVIII wieku. Sposób robienia z ciasta pączki [1766 r.] - czytamy. Zanim przejdziemy do gotowania, musimy przygotować naczynia o takich samych miarach, "tortówkę" oraz "piec wolny" (na przykład ciepły piekarnik).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pączki z XVIII wieku. Lista składników i sposób przygotowania
Do wykonania staropolskich pączków potrzebna będzie równa miara mąki, mleka i jajek, a także masło do smażenia. W przepisie czytamy, by składniki rozłożyć w kilku naczyniach, aby były ich równe ilości, a następnie wszystko połączyć razem i dokładnie zmiksować, przelać do blaszki i włożyć do ciepłego piekarnika.
Wziąć garnuszki trzy, żeby równej miary były, w jeden mleka, w drugi mąki, w trzeci żółtków z białkami, ubić to pospołu i wlać na tortówkę, wsadzić w piec wolny albo jeżeli w ciepły, to przypilnować, żeby się tylko ścięło jako tort mleczny, bo jak długo zostawi w piecu, to rośnie i przypali się to tak niedobrze.
Czytaj także: Te pączki zrobisz w 15 minut. Zapomnij o drożdżach!
Po zgęstnieniu masy kroimy ciasto w paski i smażymy je na maśle. Koniecznie trzeba jeść je na ciepło. Według autorów przepisu później są niesmaczne.
Jak zaś tylko zgęstnie i zetnie się, to krajać w paski długie, a po tym w kawałki niewielkie i kłaść na masło rozpuszczone i smażyć, będą pączki, które najlepsze póki ciepłe, jeść, bo jak ostygną, już nie tak są dobre.