Pierniki z miodem na pewno zachwycą wszystkich bliskich i znajomych, z którymi zamierzasz spędzić Boże Narodzenie. W dodatku, jeżeli przygotujesz je samodzielnie, zyskasz pewność co do świeżości oraz braku niezdrowych konserwantów w składzie.
Przepis na pierniki z miodem. Potrzebne składniki
- 15 łyżek miodu
- osiem łyżek masła
- łyżka sody oczyszczonej
- dwie szklanki mąki tortowej
- trzy jajka
- łyżka cynamonu
- łyżka brązowego cukru
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- dwie łyżki śmietany 30-procentowej
Przeczytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Przepis na pierniki z miodem. Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie sypkie składniki w jednej misce i dokładnie wymieszaj.
- W garnku stop masło i miód, podgrzewaj masę, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Gdy miód i masło dokładnie się połączą, dodaj je do sypkich składników. Dorzuć też jajka.
- Ze składników w misce wyrób ciasto, następnie rozwałkuj je, wycinając pożądane kształty przy użyciu foremek.
- Ułóż pierniki na papierze do pieczenia. Piecz je przez maksymalnie kwadrans w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Idealna na zimowe wieczory. Smak zwala z nóg
Twoje pierniczki są prawie gotowe. Został tylko ostatni krok, czyli oblanie ich polewą czekoladową. W tym celu należy roztopić czekoladę ze śmietaną, a uzyskaną tak masą polać po kolei ciastka. Przed podaniem odczekaj, aż wszystko ostygnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.