Ogórki konserwowe to ogórki, które zostały zamarynowane w occie i przyprawach. Bardzo często nazywa się je także korniszonami, jednak warto mieć na uwadze, że korniszony, chociaż są przygotowywane tak samo, są o wiele mniejsze.
Przepis na takie ogórki w Polsce pojawił się w XVII wieku. Mniej więcej w tym samym czasie podobne receptury rozpowszechniono w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Chociaż próżno szukać oryginału, wiele osób uważa, że ogórki konserwowe przyrządzano jeszcze w czasach starożytnych.
Czytaj także: Obiad w 5 minut. Błyskawiczny przepis na kofty
Ogórki konserwowe. Potrzebne składniki:
- 1 kg jędrnych niedużych ogórków
Zalewa:
- 1 i 1/2 litra wody
- 250 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Dodatki:
- ząbki czosnku
- liście laurowe
- gałązki kopru (na łodyżce)
- biała gorczyca
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Ogórki konserwowe. Sposób wykonania:
- ogórki umyj i ułóż w słoikach o pojemności 1 litra
- do słoików włóż dodatki: 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, gałązkę kopru, łyżkę gorczycy, mały kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela
- zagotuj składniki zalewy (do zalewy także możesz dodać przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz i ziele)
- gorącą zalewą zalej ogórki i od razu zakręć
- ogórki odwróć do góry dnem i odstaw w suche i dość ciemne miejsce
- dzięki odwróceniu do ogóry dnem nie musisz ogórków pasteryzować
- ogórki po kilku dniach można przenieść do piwniczki; do jedzenia są gotowe po tygodniu lub dwóch
Gotowe. Smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.