Ramen to zupa podobna do naszego rosołu, jednak w azjatyckim wydaniu. Bulion zyskuje na głębi dzięki bogatym w umami składnikom, czyli dzięki grzybom i wodorostom. Dodatki do zupy możesz wybrać wedle uznania - często podaje się jednak grzyby shitake czy enoki, pak choy, cebulkę, jajka i różnego rodzaju mięso.
bulion:
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
- 2 cebule
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- laska cynamonu
- wodorosty konbu i wakame
- ok. 80 ml sosu sojowego
- 80 ml sake
do podania:
- grzyby shitake
- makaron ramen
- glony nori
- jajko
- kiełki fasoli
- W dużym garnku umieść kości wieprzowe i drobiowe, zalej zimną wodą (ok. 2l), zagotuj
- Cebulę przekrój na pół, czosnek obierz, dodaj do gotującego się mięsa
- Do garnka wrzuć imbir, cynamon, wakame i przekrojoną na pół marchew
- Glon konbu opłucz, dodaj do reszty składników
- Garnek ustaw na małym palniku, gotuj przez ok. 4 godziny, w tym czasie wyjmuj szumowinę
- Bulion przelej przez sito, dodaj sos sojowy i sake
- Jajko ugotuj na miękko
- Grzyby shitake zalej gorącą wodą, zostaw na 10 minut, po tym czasie odlej wodę z grzybów, lekko je odciśnij
- Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją
- Do miseczki wlej bulion, dodaj makaron, grzyby shitake, kawałek nori, przekrojone na pół jajko i kiełki fasoli
Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl