Risotto nie tylko świetnie smakuje, lecz jest bogate w składniki odżywcze. Dynia zawiera m.in. witaminy A, C i E oraz stanowi cenne źródło kwasu foliowego. Do przygotowania potrawy możemy wybrać zarówno tradycyjną odmianę tego warzywa, jak i coraz bardziej popularną hokkaido.
Przeczytaj także: Kurczak inny niż zwykle. Te dwa składniki zmienią go w ucztę smakosza
Przepis na risotto z dynią – potrzebne składniki
- 1 mała cebula szalotka
- 2 łyżki oleju
- torebka ryżu arborio
- średniej wielkości dynia
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- natka pietruszki
Przeczytaj także: Pierogi według Magdy Gessler. Jeden składnik odmieni to danie
Przepis na risotto z dynią – sposób przygotowania
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie smaż ją na patelni aż do zeszklenia.
- Wydrąż z dyni miąższ, pamiętając o dokładnym usunięciu pestek. W międzyczasie zacznij gotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Dodaj miąższ do cebuli, a kiedy ryż będzie już gotowy, smaż całość na oleju przez około 10 minut, regularnie przewracając.
- Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki, dodaj razem z przyprawami do risotto.
Przeczytaj także: Kanapka z ziemniakami z TikToka. Przepis na doskonałe śniadanie
Risotto należy podawać na ciepło. Możemy je traktować jako główne danie obiadowej lub jeden z dodatków.