Ten przepis na rybę pochodzi prosto w Wysp Brytyjskich. Rybę je się zazwyczaj pokropioną cytryną z dodatkiem frytek i sosu tatarskiego. Głównym składnikiem panierki jest piwo. Dzięki niemu ryba otoczona jest niezwykle chrupiącą powłoką.
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Ryba panierowana w piwie. Potrzebne składniki:
- Jeden duży kawałek dorsza lub łupacza
- 200 ml zimnego jasnego piwa
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
Ryba panierowana w piwie. Sposób wykonania:
- Rybę umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i posyp solą i pieprzem, odstaw od lodówki pod przykryciem na pół godziny
- Do większej miski dodaj piwo, mąkę, proszek do pieczenie i kurkumę, dokładnie wymieszaj
- Kawałki ryby obtocz dokładnie w panierce
- Smaż na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru
Taka ryba doskonale smakuje nie tylko z frytkami. Idealnie sprawdzi się również ziemniaczane puree. Na Wyspach do takiej ryby dodaje się również puree z zielonego groszku.
Zobacz także: Łupacz – smaczna i wartościowa ryba
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: