Oczywiście należy sprawdzić wcześniej datę przydatności do spożycia danego produktu, zanim użyjemy go do naszej sałatki. Natomiast warzywa, które akurat mamy w lodówce, powinny jeszcze nadawać się do jedzenia. Nie mogą być pognite czy spleśniałe. Ten przepis przewiduje kilka kompozycji warzyw, a także innych dodatków, które możemy użyć do sałatki. Są to produkty, które zwykle znajdują się w kuchni każdego.
Przeczytaj także: Przepis na domową musztardę. Nie masz pojęcia jakie to proste
Przepis na sałatkę. Składniki:
- 1 zwykły ogórek lub ogórek konserwowy
- 1 pomidor lub 150 g pomidorów z puszki
- 1 czerwona papryka lub ugotowana marchewka
- 1 cebula lub 30 g szczypiorku
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 2 jajka (opcjonalnie)
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/3 puszki zielonego groszku lub czerwonej fasoli
- 2 duże łyżki majonezu (stołowe)
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (stołowa)
- 1/2 łyżki pieprzu
- 1/2 łyżki soli
Przeczytaj także: Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować
Przepis na sałatkę. Sposób wykonania
- Jeśli do sałatki chcemy dodać jajka - ugotujmy je na twardo.
- Następnie pokrójmy je na drobne kawałeczki.
- Wszystkie warzywa, które zamierzamy użyć, poza kukurydzą, groszkiem i fasolą, pokrójmy drobno.
- Przełóżmy je do miski, a następnie wymieszajmy.
- Teraz dodajmy tuńczyka. Wymieszajmy go z warzywami.
- Do kompozycji dodajmy pieprz, sól, jogurt naturalny i majonez.
- Sałatkę możemy udekorować, smarując jej wierzch niewielką ilością równo rozprowadzonego majonezu. Na majonez połóżmy czerwoną paprykę i zielony groszek.
Przeczytaj także: Przepis na kartoffelsalat. Ziemniaczana sałatka prosto z Niemiec
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.